Sinds 1 januari 2015 is de Participatie wet van kracht. Deze wet vervangt de Wet sociale werkvoorziening (WSW), een deel van de Wajong (arbeidsongeschiktheidsuitkering voor jongeren) en de Wet werk en bijstand (WWB). Het doel was om te zorgen voor één regeling met gelijke rechten en plichten voor mensen met een arbeidsbeperking of zonder werk.

Wat veranderde er?

Gemeenten kregen in 2015 een nieuwe doelgroep erbij, de mensen met een arbeidsbeperking. Om het wegvallen van de WSW en (deels) de Wajong te compenseren,konden gemeenten via het UWV indicaties aanvragen voor Beschut Werk of voor de banenafspraak. Later kwam daar de Praktijkroute bij als alternatief.

Evaluatie en gevolgen

In 2019 concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat de doelen van de Participatie wet grotendeels niet zijn gehaald. 1Zo zou het beoogde aantal van 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking waarschijnlijk niet worden bereikt. De onderzoekers noemden als oorzaken:

  • een steeds complexere doelgroep;
  • te weinig structurele ondersteuning voor werkgevers;
  • een afname van instroom in sociale werkbedrijven.

Bij het sociaal ontwikkelbedrijf Probedrijven is het aantal medewerkers gestabiliseerd rond de 600 personen. De groei ambitie naar meer fte is de afgelopen jaren nog niet behaald.

Gezien de verwachte uitstroom van de WSW en beperkte verwachte instroom van andere regelingen zal het aantal arbeidsplaatsen bij Probedrijven dalen. Deze daling heeft directe gevolgen voor de bedrijfsvoering. Minder medewerkers, beschikbare uren,betekent minder opdrachten – en dus minder mogelijkheden om mensen te laten ontwikkelen. Dat is zorgelijk. Zonder voldoende instroom dreigt een zogenoemde‘sterfhuisconstructie’ voor het sociaal ontwikkelbedrijf. De toegang tot de WSW is immers gesloten. Over zo’n 30 jaar zullen er geen WSW-medewerkers meer zijn.

Lees het volledig rapport: Evaluatie duurzaamheid

Meer nieuws:

GRGA voldoet aan toegankelijkheids eisen

De website van de GRGA voldoet aan de eisen die gesteld worden aan de toegankelijkheid.

Dienst van Algemeen Economisch Belang DEAB

In November 2023 namen de Colleges van B&W van de deelnemende gemeenten een belangrijk besluit. Zij wezen de GRGA en Probedrijven N.V. aan als diensten van algemeen economisch belang, in gaande 1 januari 2023.

Personeel Pro-schoon onder CAO Schoonmaak.

Het vaste personeel van Pro-schoon B.V. valt voortaan onder de CAO Schoonmaak. Zij vielen onder de CAO Welzijn maar door een verandering in de juridiche positie van dit bedrijfsonderdeel is nu de CAO Schoonmaak van toepassing.

‘Tweede Kamer wil SW terug’

In de Kop van Noord-Holland is de wens van Tweede Kamer (meer mensen aan het werk in een gezond sociaal ontwikkelbedrijf) al gerealiseerd, zegt wethouder Sigge van der Veek. Zonder extra kosten, met succes, maar wel anders.

Gemeenten en Probedrijven realiseren nieuwe duurzame banen in de regio Kop van Noord-Holland

Dankzij nauwe samenwerking met de gemeenten Schagen, Den Helder en Hollands Kroon, kan Probedrijven de komende vijf jaar minstens 600 banen blijven bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De nieuwe regeling ‘Duurzaam aan het werk met loonkostensubsidie’, compenseert de uitstroom van de Wet Sociale Werkvoorziening.‍